El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà encapçala una visita d’alcaldes i consellers comarcals al jaciment arqueològic del Molí del Salt i a la Cova Museu de la Font Major
El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà encapçala una visita d’alcaldes i consellers comarcals al jaciment arqueològic del Molí del Salt i a la Cova Museu de la Font Major
El president del Consell Comarcal, Magí Trullols, va encapçalar aquest dissabte al matí una visita institucional de càrrecs electes de la demarcació al jaciment arqueològic del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet) i a la Cova Museu de la Font Major (a l’Espluga de Francolí).
L’objectiu de la visita, organitzada per l’ens comarcal en col·laboració amb els respectius ajuntaments, era donar a conèixer els resultats de les excavacions que s’estan portant a terme en aquests espais i quines inquietuds i necessitats tenen els impulsors d’aquestes actuacions.
El grup, format per una quinzena d’alcaldes i consellers comarcals, va visitar en primer lloc el Molí del Salt, al terme municipal de Vimbodí i Poblet. Allí van ser rebuts per l’alcalde de la vila, Joan Canela, i l’equip d’arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) que porten l’excavació encapçalat per Manuel Vaquero.
El director de l’excavació va destacar la singularitat d’aquest jaciment pel fet que s’hi ha trobat elements d’art moble en un volum tan important que fan que sigui un dels jaciments paleolítics més destacables de l’Estat espanyol i de l’arc mediterrani. Els electes locals també van poder veure en primera persona com es porta a terme avui en dia una excavació arqueològica del període paleolític.
Posteriorment, es van dirigir a l’Espluga de Francolí, a la Cova Museu de la Font Major, on van ser rebuts per la regidora de Turisme, Laura Poblet, i pel director de les excavacions que, també l’IPHES, està portant a terme en aquest espai, Josep M. Vergés.
En aquest centre els representants locals van fer una breu visita guiada al Museu i es van reunir amb la regidora municipal i el director de les excavacions per conèixer com es gestiona aquest Museu municipal. Laura Poblet va destacar les més de 50.000 visites anuals que rebia l’espai abans de la pandèmia i el gran número de visites de grups escolars. Pel seu cantó Vergés va exposar les últimes novetats en relació amb la importantíssima descoberta de gravats paleolítics que han convertit la Cova de la Font Major en un dels santuaris paleolítics més importants del món i que ha posat l’Espluga de Francolí en el mapa mundial dels santuaris paleolítics més importants.
Vergés va destacar que avui en dia el conjunt rupestre de la Conca de Barberà, si es tenen presents a més del Santuari de la Cova de la Font Major i el jaciment del Molí del Salt les pintures rupestres del mas d’en Llort de Montblanc, fan de la comarca un espai únic al món i que s’hauria d’aprofitar conjuntament per impulsar el turisme cultural de la comarca.
La visita dels alcaldes i consellers comarcals havia estat impulsada des de la conselleria de Cultura del Consell Comarcal en el marc del conveni de col·laboració signat l’any passat entre l’ens comarcal i l’IPHES per impulsar tant la recerca arqueològica com la socialització dels resultats de les recerques. En el marc d’aquest conveni, des de començaments d’any s’estan portant a terme tallers de difusió del treball arqueològic adreçats als alumnes dels centres de secundària de la comarca i d’altres de caire familiar en diverses poblacions de la Conca de Barberà.