Organitzacions rurals romaneses visiten la xarxa de vivers de Concactiva, un referent d'innovació leader
Organitzacions rurals romaneses visiten la xarxa de vivers de Concactiva, un referent d'innovació leader
El viver de celleristes va acollir una visita técnica
Aquest dimarts 7 de novembre, el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca va acollir la vista de representants tècnics de diferents organitzacions rurals de Romania. Concretament, aquestes organitzacions van ser la Unió Nacional de Cooperatives del sector dels Cultius, la Unió Nacional de Cooperatives del sector Taurí i el Grup d'Acció Local de la Vall de Trotus.
La delegació romanesa va ser rebuda pel Conseller Comarcal de Promoció Econòmica de la Conca de Barberà, Moisès Ferrete, l'Alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, i el President del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, Martí Barberà.
Aquesta visita es troba dins d'un conjunt de trobades estratègiques que aquest grup farà amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb les que visitaran algunes cooperatives vitivinícoles de Tarragona, així com cooperatives de cereals, ramaderia i pinsos de les terres de Lleida.
L'interès per conèixer l'experiència del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà es troba en poder compartir els aprenentatges i l'experiència de l'equip impulsor de la iniciativa. La capacitat de generar oportunitats emprenedores amb un espai de testatge que minimitza els riscos, en un sector agroalimentari específic, és un element clau. També l'encaix amb una necessitat de la zona rural on es troba implantada, així com la complicitat dels principals agents implicats en el seu desenvolupament (Organisme Autònom de Desenvolupament Econòmic de la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Barberà de la Conca i la Denominació d'Origen de la Conca de Barberà).
La creació i ampliació del Viver de Celleristes ha estat un projecte que ha rebut el suport del Programa Leader en els seus períodes de programació 2007 – 2013 i 2014 – 2022. Aquesta aposta per un model econòmic de caràcter transformatiu, que sigui alternativa per a la diversificació i millora del teixit productiu de la zona d'actuació del Consorci, és un element bàsic del programa LEADER, basat en la seva capacitat d'innovar i generar experiències amb capacitat de replicabilitat en altres territoris.
Aquest efecte demostratiu dels projectes LEADER, en el cas concret del Viver de Celleristes, ha donat lloc a què diferents grups d'acció local d'Europa coneguin aquesta experiència. Concretament, amb el projecte de cooperació "Rural Business Enterprise Incubating" s'ha aprofundit amb diferents GAL de Polònia sobre la seva gestió. També han conegut aquesta iniciativa GAL de Bulgària el 2018, o una delegació del Govern de Geòrgia l'any 2019.
Finalment, el dijous i el divendres participaran en el Business Forum que organitza COGECA (Confederació General de Cooperatives Agrícoles), centrat en el relleu generacional i que inclou una visita tècnica al Delta de l'Ebre.