El Clúster de residus s’interessa pel nou servei de recollida de residus de la Conca de Barberà

10/07/2024 Actualitat

El Clúster de residus s’interessa pel nou servei de recollida de residus de la Conca de Barberà

Han pogut conèixer els resultats de la implantació del canvi de model en el servei i els bons resultats

Aquest dimecres 10 de juliol representants del Clúster de residus han realitzat una visita al Centre de tractament de residus municipals per conèixer els resultats del projecte de compra pública d'innovació (CPI) de la Conca de Barberà.

Aquest projecte ha suposat la implantació del canvi de model en el servei de recollida de residus a la comarca, amb la implantació de la recollida porta a porta a 7 municipis i el canvi a contenidors amb tancament personalitzat en els altres 15.

El clúster de residus és una iniciativa conjunta de l'Agència de Residus de Catalunya i ACCIÓ amb l'objectiu d'agrupar empreses i agents d'entorn de tota la cadena de valor del sector. Això implica anar des de l'origen del residu, passant per la seva gestió (recollida, classificació, tractament i valorització) i arribar fins al seu final de cicle de vida o al client final de la matèria prima secundària.

Amb aquesta visió de la cadena de valor, el sector dels residus està format a Catalunya per 693 empreses que facturen 10.000 milions d'euros i reuneixen uns 41.000 treballadors. La majoria d'aquestes empreses, un 86%, són operadors de residus; però aquestes xifres també inclouen productors de béns d'equipament i tecnologies de tractament, construcció d'infraestructures i instal·lacions, consultoria, enginyeria i control i anàlisi.

En un sector que està en constant transformació, que afronta nous desafiaments i on és clau l'economia circular, apareixen nous reptes estratègics de futur. L'objectiu del clúster és ser un element dinamitzador en tots els aspectes clau del negoci (millora de la competitivitat, projectes d'R+D, obertura de nous mercats, etc.) a través del treball conjunt de tota la cadena de valor, creant a Catalunya una iniciativa clúster similar a les que es desenvolupen a escala internacional.

La visita ha tingut lloc a les instal·lacions del servei de recollida i de tractament de residus del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.