El Consell Comarcal ha reduït el 35% de l’electricitat procedent de la xarxa elèctrica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les depuradores de la comarca

22/07/2025 Actualitat

El Consell Comarcal ha reduït el 35% de l’electricitat procedent de la xarxa elèctrica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les depuradores de la comarca

Amb aquestes inversions a les depuradores de la comarca s’assegura la producció d’energia renovable, amb una gestió sostenible dels recursos naturals i realitzant accions per a fer front al canvi climàtic

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, com a gestor dels sistemes de sanejament de la comarca, realitza anualment inversions per tal que aquestes instal·lacions disposin de les millors tecnologies disponibles i siguin sostenibles.

Dins d’aquestes inversions, durant l’any 2024, es van instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum a les depuradores de Montblanc, l’Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt i Solivella, a més d’una fotolinera a la depuradora de Montblanc per a la càrrega dels vehicles elèctrics del servei de sanejament. L’objectiu era optimitzar els consums elèctrics d’aquestes instal·lacions, fent ús de fonts energètiques renovables i disminuint el consum que se subministra des de la xarxa elèctrica.

La posada en marxa i les proves de funcionament dels equips de generació d'energia solar fotovoltaica es va fer de manera esglaonada a l’últim trimestre del 2024.

Durant el període de gener a juny de 2025, quasi un 35% del consum energètic general de les depuradores, ha estat mitjançant energia solar, destacant que aquest percentatge mitjà d’energia renovable ha arribat al 55% durant els mesos de maig i juny en el cas de la depuradora de Montblanc.

Per tant, al primer semestre més d’un terç de l’energia elèctrica utilitzada a les depuradores de la comarca, prové d’energia renovable.

S’estima que els mesos de juliol, agost i setembre, quan la incidència solar encara és alta, l’estalvi de consum d’energia elèctrica de xarxa sigui major.

La crisi climàtica ha activat la necessitat de desenvolupar la producció pròpia d’energia amb l’objectiu de minimitzar l'impacte del consum energètic en el futur, la petjada ecològica i la dependència energètica externa. Amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques a les depuradores, fins al dia d'avui, els beneficis mediambientals aconseguits han suposat l’estalvi de la generació 62,54 tones de carbó i s’ha evitat l’emissió a l’atmosfera de 74,27 tones de CO, la qual cosa equival a la plantació de 104 arbres.