El Consell Comarcal s'adhereix al manifest en suport a les cooperatives agrícoles, a la pagesia i ramaderia de la Conca de Barberà

26/03/2024 Actualitat

El Consell Comarcal s'adhereix al manifest en suport a les cooperatives agrícoles, a la pagesia i ramaderia de la Conca de Barberà

També per extensió a tot el col·lectiu agrícola i ramader de les comarques catalanes

Ahir, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà es va adherir al manifest de l'Associació d'excàrrecs electes municipals de la Conca de Barberà, davant la crisi que pateix el sector agrícola i ramader, perllongat al llarg dels anys i sense una clara solució immediata a les seves peticions, i tenint en compte que tot el col·lectiu és el motor que ens garanteix entre moltes coses, el fet de poder omplir el rebost, que el nostre territori esdevingui vida, a la vegada vigilants i garants del nostre paisatge més immediat.

El manifest és el següent:

Que, la pagesia i la ramaderia són els col·lectius més importants del sector primari i els més mal valorats i ignorats per les administracions. Han d'afrontar unes altíssimes inversions en maquinària, instal·lacions i terrenys per desenvolupar la seva feina. Són empresaris agrícoles o ramaders, com qualsevol altre empresari industrial, però no estan reconeguts i valorats com a tal.

Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l'Associació d'excàrrecs electes municipals, donem, tot el nostre suport a les manifestacions que s'estan produint a la nostra comarca i a tot el territori català, en defensa llegítima de les seves necessàries reivindicacions i demanem solucions urgents per revertir aquesta situació que ja fa massa anys que dura i cada vegada s'agreuja més per les exigències de les polítiques agràries de la UE, amb unes condicions rígides de les normes agràries i un excés de burocràcia de les administracions. Dels elevats costos productius, les retallades en les ajudes i els murs de les barreres comercials. La forta sequera que patim sense una clara política de gestió de l'aigua, i que aquesta sigui solidària amb el sector i no el castigui en favor de tercers. Que es tinguin en compte les bonificacions del gasoil agrícola i la rebaixa de l'IVA en combustible i electricitat, i el més important de tots, els ridículs preus de venda dels seus productes que no arriben a cobrir les despeses de producció, tot evitant la competència deslleial. Només demanen poder viure del seu treball en defensa de la terra i la seva gent.
Tot això i més fa insostenible les explotacions agrícoles i ramaderes, ja que moltes d'elles es mantenen més per vocació que per la seva rendibilitat, amb la conseqüència que no queda garantit el relleu generacional per continuar l'activitat, la qual cosa provocarà que ben prompte tinguem conseqüències greus en la cadena alimentària i la sostenibilitat i preservació del territori.

A TOTS VOSALTRES pagesos i pageses, ramaders i ramaderes de la Conca de Barberà i per extensió als de totes les comarques de Catalunya, som amb vosaltres, estem al vostre costat, ens solidaritzem amb totes les vostres reivindicacions per una dignificació de la vostra feina com a motor imprescindible de vida territorial i de futur col·lectiu.