El III Festival Senderista de les Muntanyes de Prades-Costa Daurada tanca una edició molt satisfactòria
El III Festival Senderista de les Muntanyes de Prades-Costa Daurada tanca una edició molt satisfactòria
Algunes de les propostes han superat les expectatives i hi ha hagut participants que s’han quedat en llista d’espera
Ahir diumenge va ser el darrer dia del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada, que clou l’edició amb molt bon sabor de boca. La participació en la desena de propostes que ha ofert aquest any l’organització ha estat força important, amb activitats que han hagut de deixar inscrits en llista d’espera. És el cas de les sortides “Descobrint Gallicant”, ‘Marxa nòrdica a Poblet i el seu entorn’ i ‘Un dia fent de pastor’.
Precisament, aquesta darrera activitat, que es va portar a terme durant el matí, va ser una de les més demandades del Festival Senderista, amb les places exhaurides i una llista d’espera considerable. Es tractava d’una caminada senzilla, adreçada a famílies, seguint el riu Brugent i passant per l’ermita de Barrulles de Capafonts per anar a trobar un pastor i el seu ramat de cabres. “El ramader ens ha explicat com és una jornada amb el bestiar a la muntanya, la feina que comporta, les anècdotes amb els animals, etc.”, comenta Meritxell Omella, directora i guia d’El Brogit, l’empresa de guiatge que s’ha encarregat de la sortida. Els participants –la major part, famílies amb infants– van acompanyar el pastor a tancar les cabres i van degustar el mató i el formatge fresc i curat que elabora artesanalment a l’obrador de la seva granja.
L’altra proposta que es va desenvolupar ahir va ser la ruta ‘Castellfollit i els orígens de la Terra’, un recorregut de tres hores pel vessant dret de la part baixa de la vall de Castellfollit, catalogada com a geozona. La sortida mostrava els seus valors arquitectònics, forestals i geològics. “Els participants han pogut conèixer el procés de producció de les carboneres i pedreres que hi van funcionar en el seu temps”, explica el responsable d’ecoturisme de l’empresa de guiatge Reboll, Joan Cartanyà. De tornada a Montblanc, es van degustar productes de la Cooperativa de la Conca de Barberà: vi i cava, secallona de Ca la Cova de Vimbodí i formatge de cabra de Sant Gil d’Albió.
Tant les empreses de guiatge com els productors implicats i els establiments de restauració i hostaleria de la zona s’han mostrat satisfets per la repercussió que el festival ha tingut en el territori i han reivindicat més propostes d’aquesta mena per atreure turisme fora de temporada i promocionar els encants, els productes i els productors i els serveis de les Muntanyes de Prades. Cal recordar que en aquesta edició han participat més de 140 establiments de restauració i allotjament de les Muntanyes de Prades i de la seva zona d’influència (comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat).
L’objectiu principal del territori és que en breu la Generalitat declari les Muntanyes de Prades com a Parc Natural de Catalunya per poder regular-ne l'espai i establir les normes de protecció necessàries; tot això per garantir que es conserven els valors tant naturals com a culturals de la zona.
La revista Descobrir Catalunya ha organitzat aquesta nova edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i, per primer any, el Priorat.