El toc conjunt de les campanes de 25 esglésies de la comarca van cloure la I Festa de la Campana de la Conca de Barberà

27/11/2024 Actualitat

El toc conjunt de les campanes de 25 esglésies de la comarca van cloure la I Festa de la Campana de la Conca de Barberà

Es tracta d’un esdeveniment que va sorgir arran de la itinerància de l’exposició "Tocant el cel amb una corda" impulsada pel Museu Comarcal i el Consell Comarcal

Aquest cap de setmana va tenir lloc la primera Festa de la Campana de la Conca de Barberà, un esdeveniment que va sorgir arran de la gran acollida que ha tingut a la comarca l’exposició "Tocant el cel amb una corda".

El programa d’actes va començar el dissabte 23 de novembre al matí amb la inauguració de l'exposició Tocant el cel amb una corda, que estarà situada al pati central del Palau Alenyà, seu del Consell Comarcal, fins al mes de febrer. La nova presència a Montblanc d’aquesta exposició tanca la seva exitosa itinerància al llarg de gairebé cinc anys per pràcticament tots els municipis de la comarca.

Posteriorment, la sala d’actes del Museu Comarcal va acollir la conferència de Xavier Pallàs, director i impulsor de l'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas, sobre "El Toc de Campanes a Catalunya. Un llenguatge declarat Patrimoni de la Humanitat".

Un cop finalitzada aquesta, els participants en la trobada i el públic en general van poder visitar el campanar de l’església de Santa Maria, on van poder gaudir de diverses demostracions de tocs de campanes a càrrec dels campaners de l’església i de la resta de campaners participants en la trobada.

Ja a la tarda, l'església de Santa Maria es va omplir de gom a gom per presenciar l’espectacle "Per qui toquen les campanes". Una obra creada expressament per a l’ocasió per Sergi Guasch, Núria Besora i Jesús Martínez que aplegava el toc de campanes conjuntament amb cant coral, teatre, poesia i música. L’espectacle, presentat per Sergi Guasch i Antònia Màrquez, va comptar amb la participació dels Campaners de Santa Maria, L’Escarritx Literari, Escola Cantorum de Sant Miquel, Cor TLP (l’Espluga de Francolí), Escola Municipal de Música de Santa Coloma de Queralt i Aula de Sons.

El diumenge 24 de novembre de 13.30 a 14.30 hores va haver-hi un toc comarcal conjunt de les campanes de les esglésies de la Conca de Barberà per commemorar la declaració del toc de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Era la primera vegada, que es recordi, que tenia lloc un toc conjunt d’aquest abast. Alhora, també es va aprofitar l’ocasió per recuperar el toc manual en algunes d’aquestes esglésies.

Es van tocar les campanes de les esglésies d’Aguiló (manual), Barberà de la Conca (automàtic), Blancafort (manual), la Cirera (manual), Conesa (automàtic), l’Espluga de Francolí (manual), Lilla (manual), Llorac (manual), Montblanc (manual), Passanant (automàtic), Pira (manual), Prenafeta (manual), Rauric (manual), Rocafort de Queralt (manual), Sant Magí de la Brufaganya (manual), Santa Coloma de Queralt (automàtic), Sarral (automàtic), Savallà del Comtat (manual), Segura (manual), Senan (automàtic), Solivella (automàtic), Vallespinosa (manual), Vilanova de Prades (manual), Vilaverd (manual) i Vimbodí (automàtic).

Aquesta festa ha estat organitzada pel Grup de Campaners de l'Església de Santa Maria de Montblanc, l'Ajuntament de Montblanc i el Consell Comarcal i va comptar amb el suport del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i de la Parròquia de Santa Maria de Montblanc.

Després del gran ressò que ha tingut, no es descarta que es torni a portar a terme l’any vinent o d’aquí a dos anys.