Entrevista Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

31/07/2022 Actualitat

Entrevista Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà


 

- El passat 5 de juliol es va complir un any des que vas ser nomenada presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Quina valoració en fas?

Doncs en faig una valoració molt positiva. Ocupar el lloc de presidenta m'ha aportat una visió molt més àmplia de tots els serveis i projectes que duu a terme el Consell Comarcal, ser-ne més coneixedora i també més conscient de la importància d'aquest ens pels ajuntaments de la nostra comarca com a prestador de serveis. Representar la comarca i vetllar pel bé d'aquesta, és una gran responsabilitat, però a la vegada una satisfacció; és un aprendre constant i, per tant, un enriquiment personal i polític; puc dir que em sento cada dia més preparada per continuar treballant per la comarca, en el càrrec que actualment ostento. 

- Què significa per a tu el Consell Comarcal?

És un ens on m'he sentit des del primer moment molt ben acollida i molt respectada. I ho recalco, perquè és important i no ha estat així arreu. És molt rellevant que un ens estigui ben gestionat, coordinat i que hi hagi un gran equip humà; i per a mi, el consell comarcal de la Conca de Barberà n'és un gran exemple. És un ens imprescindible per la nostra comarca.
- Creus que la ciutadania coneix les funcions que fa el Consell Comarcal?
Crec que avui dia, les coneix més; de fet un dels objectius d'aquesta legislatura és donar a conèixer a tota la ciutadania tots els serveis que ofereix el consell comarcal a tota la comarca i s'està fent un treball per part de totes les àrees en l'àmbit comunicatiu. Estem fent arribar tota aquesta informació a través de diferents mitjans de comunicació i de les xarxes socials, per tal que arribi al màxim de persones possible, i tothom en pugui ser coneixedor.

- La percepció que tenies del Consell Comarcal abans d'entrar-hi a ara, és la mateixa?

He estat dos anys de consellera d'habitatge i com a tal dediques els esforços a treballar en l'àrea que et pertoca, tot i que tens la informació de les altres conselleries i de l'assistència a òrgans col·legiats. Vius i coneixes el consell des d'una perspectiva. Ocupar la presidència del consell comarcal, va molt més enllà, requereix molta més dedicació, responsabilitat, coneixements... La percepció és molt diferent, no hi ha altra manera millor per conèixer les institucions que ocupar un lloc de responsabilitat, sigui el que sigui, sobretot per valorar tot el que s'hi fa.

- Hi ha alguna cosa que t'hagi sorprès de forma positiva o negativa en aquest any?

En positiu, moltes. Ho valoro com un aprenentatge, com una responsabilitat compartida amb tots els consellers i conselleres de govern. Formem un bon equip i treballem plegats, amb la mirada posada constantment en el despoblament de la nostra comarca i en trobar eines i projectes que millorin els serveis bàsics de totes les poblacions.

D'experiències negatives també se'n viuen, i coses que et sorprenguin negativament també, però les intento guardar tancades en un calaix. Em considero una persona optimista, i em quedo amb totes aquelles coses boniques i positives que estic vivint i aprenent.

- Què significa per a tu que hagis estat la primera dona presidenta?

Per a mi ha estat obrir un camí per totes les que vindran, visibilitzar el poder i la capacitat de les dones, més enllà de ser un fet que comunicativament no es podia obviar, ho visc amb molta il·lusió i responsabilitat.
Si més no, que totes dones tinguin les mateixes oportunitats per ocupar càrrecs polítics de responsabilitat és pel que seguim en aquesta lluita i defensa de la igualtat d'oportunitats, perquè malauradament, encara hi ha persones a qui no agrada, i tot i fer bandera de la igualtat d'oportunitats, són els primers a no acceptar-ho.

- En aquest primer any, quins projectes remarcaries? Quins objectius us marqueu per aquest darrer any?

Hem impulsat el projecte de targetes moneder en plena pandèmia COVID-19 quan es va detectar la necessitat d'alimentació de persones vulnerables. Hem incorporat nou personal per fer l'acompanyament als col·lectius més vulnerables i donar serveis a l'Àrea d'Acció Social i també a la d'Igualtat, Migracions i Nova Ciutadania, com per exemple amb l'acollida de persones refugiades ucraïneses.

I estem treballant en diferents projectes comunitaris per millorar el benestar de la ciutadania de la nostra comarca, tant en l'àmbit de la infància i adolescència, com de la gent gran.

També hem fet la diagnosi del Pla de conductes addictives, transversal amb l'Àrea d'Educació i la de Joventut.

Hem executat les obres d'ampliació del Centre de Tractament de Residus i s'estan redactant els projectes de construcció de les depuradores (EDARS) de Vilanova de Prades, Blancafort, Pira i Barberà de la Conca, així com diferents obres de millora a les de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Sta. Coloma de Queralt, Solivella i Senan.

Hem implantat millores en el servei de recollida de residus municipals: un dia més de recollida d'orgànica al servei porta a porta durant els mesos d'estiu, servei de recollida addicional dels diumenges d'estiu a les àrees d'emergència, ampliació de les campanyes informatives als municipis i hem aconseguit consolidar els objectius de recollida selectiva a tota la comarca, passant a ser la comarca líder en % de recollida selectiva de tot Catalunya.


Hem ampliat el servei comarcal de transport de viatgers, tant en transport regular com en transport a la demanda, facilitant així la mobilitat dels conquencs i conquenques.
També, en els serveis que oferim als ajuntaments, s'han realitzat diferents intervencions pel que fa a assistències informàtiques (ampliacions de serveis de telefonia fixa, mòbil i dades), connectat amb fibra òptica l'ajuntament de Montblanc i el de l'Espluga de Francolí i amb radioenllaç l'ajuntament de Santa Coloma de Queralt, hem reorganitzat els serveis urbanístics amb la creació de l'oficina tècnica per tal de millorar la prestació d'aquest servei, i poder redactar tots els projectes i direccions d'obres municipals que sol·licitin els ajuntaments.
Hem signat diferents convenis pel foment d'activitats d'abast comarcal, i el Conveni amb l'ajuntament de Montblanc per la cessió de la finca de cal Masip. S'ha creat el projecte de turisme esportiu "La Ruta del Cister Trail" i una nova web de turisme, més àgil i actual.

Des de l'oficina comarcal d'energia hem presentat al·legacions als projectes de parcs eòlics i fotovoltaics. S'han instal·lat panells solars per autoconsum al Viver de Celleristes i a Concactiva.

Hem signat la col·laboració amb el Departament d'Educació de cicles formatius imprescindibles per la nostra comarca: cicle d'energies renovables i l'agroalimentari, i hem ampliat també l'oferta formativa i les aules de formació.
L'oficina comarcal de l'habitatge ha redactat les bases per tal de gestionar la cessió d'un o dos pisos per emergència social o lloguer social.
Pel que fa als objectius d'aquest darrer any de legislatura, en són molts, i sobretot consolidar i millorar tots aquells que ja hem aconseguit.
Com a projecte a destacar és el d'abastament d'aigua comarcal: actualment tenim aprovats el Pla especial urbanístic, i totes les redaccions i aprovacions del projecte que corresponen. Es preveu que durant el primer semestre de l'any vinent puguem licitar les obres de la primera fase del projecte, des de Sarral fins a Forès.