Es presenta l'Espai Test Agrícola de Passanant i Belltall

14/11/2023 Actualitat

Es presenta l'Espai Test Agrícola de Passanant i Belltall

L'objectiu és facilitar la incorporació de nous agricultors en el cultiu de l'all i altres productes complementaris

El passat dissabte 11 de novembre va tenir lloc al local de la biblioteca de Belltall la presentació de l'Espai Test de Passanant i Belltall. Un espai de prova que vol facilitar la implantació de noves iniciatives agrícoles, en aquest cas en el conreu de l'all. L'Espai Test ofereix una finca de fins a 2 hectàrees i maquinària per al seu cultiu a disposició de les persones seleccionades que podran fer ús de l'espai per un període de 3 anys.

L'Ajuntament de Passanant i Belltall, l'Agrupació de Productors de l'All de Belltall, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i Concactiva van signar un conveni per posar en funcionament aquest espai de suport a l'emprenedoria agrícola.

La implicació d'aquestes entitats signants i d'altres entitats col·laboradores com l'oficina comarcal d'agricultura i l'Escola Agrària de Tàrrega possibilitaran un itinerari i assessorament agronòmic i empresarial. Concactiva ha publicat les bases de selecció de persones candidates i serà l'entitat encarregada del seguiment tècnic i empresarial del projecte seleccionat. Les persones interessades a presentar una candidatura a l'espai test de Belltall ho poden fer fins al proper dilluns, 27 de novembre, a través d'una instància genèrica mitjançant Concactiva o bé de forma presencial a les oficines de l'OAD, edifici de Concactiva, situat al carrer Daroca, número 1, de Montblanc. Les persones que compleixin els requisits i que no resultin seleccionades passaran a formar part d'una llista d'espera per a quan hi hagi disponibilitat.

L'All de Belltall és un producte típic del territori amb una producció molt escassa, de manera que amb aquest Espai Test Agrari es vol incentivar el relleu generacional especialitzat en el cultiu d'aquesta varietat d'all, i alhora donar-li visibilitat, professionalitat optimitzar el seu conreu. En aquest sentit, i paral·lelament a aquest projecte, l'ajuntament ha realitzat les inversions per la creació del Centre d'Interpretació de l'All de Belltall.

L'Agrupació de productors fa anys que treballa amb la Fundació Miquel Agustí per introduir millores agronòmiques en la selecció de la llavor i en el mateix cultiu. D'aquesta manera es vol aconseguir mantenir els estàndards de qualitat que distingeixen aquests tipus d'all i introduir millores en el cultiu per tal que la producció pugui créixer en un futur.

Els espais tests agraris sorgeixen de la necessitat de les noves generacions que es volen incorporar al món agrari i troben múltiples barreres d'accés com l'accés a la terra, accés al crèdit, falta d'experiència pràctica o desconeixement de xarxes al territori que facilitin l'aterratge al sector. A la vegada, també donen resposta a la falta de relleu generacional existent a les empreses agràries familiars. Els espais tests agraris, doncs, tenen la voluntat de facilitar el procés d'incorporació de pagesos i pageses al sector, tot minimitzant el risc que suposa emprendre en l'àmbit agrari, ja que durant el test d'activitat, els/les emprenedors/es poden testejar el seu projecte agrari, adaptar-lo al llarg del temps i posar a prova les seves pròpies capacitats i competències amb autonomia, tot facilitant una incorporació agrària més sòlida i amb majors garanties de continuïtat.

Per a fer això, els espais tests agraris compleixen tres funcions: ofereixen suport legal, faciliten un suport físic per desenvolupar l'activitat; i recolzen a la persona emprenedora en tot el seu procés d'incorporació. Un acompanyament integral des d'un inici que l'ha convertit en una eina innovadora per ajudar a revertir la tendència actual de la falta de relleu generacional.