La Conca penja la bandera de l'Arc de Sant Martí el 17 de maig contra la LGBTI-FÒBIA

06/05/2020 Actualitat

La Conca penja la bandera de l'Arc de Sant Martí el 17 de maig contra la LGBTI-FÒBIA

Els ajuntaments de la comarca penjaran la bandera de l’arc de Sant Martí a la façana del consistori durant el diumenge 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. Aquesta actuació està coordinada pel SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI de la Conca de Barberà ubicat a la seu del Consell Comarcal.

L’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 17 de maig de 1990 va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. En commemoració d’aquesta efemèride, cada any, el dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat contra la discriminació del col·lectiu LGBTI. L’homofòbia , d’acord amb Nacions Unides, inclou la lesbofòbia i la bifòbia.

El dia internacional va ser creat l’any 2004 per cridar l’atenció sobre la violència i la discriminació que pateixen les persones LGBTI en l’àmbit internacional i es va celebrar per primera vegada en 2005.

Actualment, l’homosexualitat és perseguida per llei i criminalitzada a més de 70 països al món, que condemnen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó. I en 8 països, ser gai o lesbiana pot costar la vida. La pena de mort està vigent a 8 estats.

En altres llocs, encara que les persones gais, lesbianes, transsexuals o bisexuals no són perseguides per la llei, sí són objecte de rebuig social, discriminació i inclús assetjament. Espanya, figura entre els països més avançats del món quant al reconeixement i la protecció dels drets de les persones homosexuals, tot i que ha retrocedit fins al novè lloc en el darrer rànquing europeu sobre la situació dels drets del col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals e intersexuals (LGTBI), per darrera de Malta, Noruega, Regne Unit, Bèlgica, França, Dinamarca, Finlàndia i Portugal.

El 17 de maig se celebra actualment a més de 130 països, per al reconeixement i la defensa dels drets humans per a tots i totes, independentment de la seva opció sexual i de la seva identitat de gènere.

És una jornada de sensibilització, reflexió i denúncia contra les agressions físiques, intel·lectuals i morals de les persones per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

A Catalunya, les polítiques d’igualtat LGBTI es troben en un moment de gran impuls en bona part gràcies a la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada per la Generalitat de Catalunya. 

A nivell comarcal es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d’aquest col·lectiu amb la creació del SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI.

El SAI està concebut com un servei de proximitat per oferir una atenció de qualitat pel que fa a atendre persones que hagin patit o estiguin en risc de partir una situació de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

El SAI Conca de Barberà té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGBTI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsa el treball en xarxa, elabora informes sobre la situació de les persones LGBTI a la comarca i dissenya estratègies de sensibilització, i estableix canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTI.

Les persones interessades en conèixer millor el SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI Conca de Barberà es poden dirigir al Consell Comarcal de la Conca de Barberà situat al carrer St. Josep, 18 de Montblanc. També poden trucar al 977 86 12 32 o enviar un correu electrònic a sai@concadebarbera.cat