La primera projecció de cine a la Conca va tenir lloc l’any 1900 a l’hotel Vil•la Engràcia
La primera projecció de cine a la Conca va tenir lloc l’any 1900 a l’hotel Vil•la Engràcia
El conegut historiador montblanquí Andreu Mayayo va presentar el dissabte a Montblanc el llibre Els nostres homes del diumenge. Els inicis del cinema a la Conca de Barberà. L’acte va comptar amb l’assistència del president del Consell Comarcal, Francesc Benet, ja que la publicació ha estat editada conjuntament per la URV i l’ens comarcal.
Benet va destacar el fet que aquest llibre enceta una nova línia de publicacions del Consell Comarcal dedicada a temes de patrimoni de la comarca i va convidar els autors a participar amb noves publicacions en aquesta col•lecció. El president va agrair a la URV la seva implicació i col•laboració i també a l’Ajuntament de Montblanc la cessió de l’espai on es realitzava la presentació.
El Centre Cultural Sant Jordi va ser l’objecte sobre el qual Mayayo va centrar els primers minuts de la seva intervenció. Destacant els records personals que tenia de l’espai quan aquest era una sala de cinema durant els anys 1970. Sobre el llibre, Mayayo va destacar que es tracta d’una obra amb projecció supra comarcal, que no és un llibre de memòries, ni nostàlgic, és un llibre acadèmic i rigorós. I això explica les introduccions socioeconòmiques que es fan sobre cadascun dels pobles de la comarca, així com una introducció també sobre l’entorn geogràfic i demogràfic de la comarca.
De l’obra qui en van parlar amb més detall van ser els autors. Pedro Nogales i Àlex Rebollo van destacar els dos elements que caracteritzen els inicis del cinema a la Conca de Barberà: el fet d’haver-hi balnearis i l’associacionisme agrari. Aquests dos elements van marcar significativament els inicis del cinema a la comarca i el fan diferent de la resta del país. També van explicar que el nom del llibre, molt adient al contingut, respon al títol d’una pel•lícula del primer terç del segle XX.
El llibre resol un dels temes que fins ara era sobre la taula i que no s’havia acabat d’esclarir del tot i que el mateix Andreu Mayayo, historiador molt versat en cinema, havia també tractat al seu moment: quina va ser la primera pel•lícula que es va projectar a la comarca. L’enigma ha esta resolt al llibre: es tracta d’un projecció feta el 19 d’agost de l’any 1900 al balneari Vil•la Engràcia de l’Espluga de Francolí.
El llibre abasta des del naixement del cinema, el 1900, fins al final de la Guerra Civil, el 1939. El president del Consell, Francesc Benet, va acabar la seva intervenció convidant els autors a treballar en la seva continuació i a publicar-lo un segon volum que arrodoneixi el treball realitzat.