La Ruta del Cister: epicentre del sabor i la tradició durant l’Any de la Regió Gastronòmica de Catalunya 2025
La Ruta del Cister: epicentre del sabor i la tradició durant l’Any de la Regió Gastronòmica de Catalunya 2025
Podeu trobar el mapa enogastronòmic a la seu dels Consells Comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i de l’Urgell i també a les oficines de turisme d’aquestes tres comarques
En el marc de la celebració de l’Any de la Regió Gastronòmica de Catalunya, la Ruta del Cister es reivindica com un dels territoris clau per entendre la riquesa i la diversitat del patrimoni culinari català. Amb una combinació única de paisatge, història i producte local, les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell esdevenen un autèntic rebost a cel obert on la gastronomia es viu amb passió i identitat.
Els productes autòctons, com els vins amb sis Denominacions d’Origen, els calçots i el torró amb IGP, l’oli d’oliva verge extra, la xocolata, els embotits tradicionals, la tòfona, les coques de recapte, els fruits secs i els productes amb garrofa, la mel, els carquinyolis,... són només alguns exemples del tresor culinari que ofereix La Ruta del Cister. Productes de proximitat i d’alta qualitat que no només formen part de la dieta mediterrània, sinó que també expliquen la història, la cultura i el saber fer d’una terra arrelada a la seva tradició agrícola i monàstica.
Amb l’objectiu de posar en valor aquest patrimoni i donar suport a l’Any de la Regió Mundial de la Gastronomia de Catalunya, els tres Consells Comarcals de la Ruta del Cister; l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, han editat conjuntament un mapa enogastronòmic del territori. Aquesta eina permet als visitants descobrir fàcilment els productes, els productors locals, cellers, restaurants, allotjament i recull els esdeveniments i festes gastronòmiques que tenen lloc al llarg de l’any, convertint-se en una guia imprescindible per als amants del bon menjar i del turisme responsable.
Aquest 2025, l’Any de la Regió Gastronòmica posa el focus en el valor del producte local i sostenible, i en la necessitat de reforçar l’enoturisme, l’agroturisme i la cuina de territori com a motors de desenvolupament rural. En aquest sentit, la Ruta del Cister és un exemple viu de com la gastronomia pot actuar com a eix vertebrador del turisme cultural i sostenible.
A més, els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, autèntics emblemes del Cister, no només són testimoni de la riquesa espiritual i arquitectònica de la zona, sinó que també han estat històricament espais de preservació del saber culinari, de cultiu i transformació d’aliments. Aquest llegat, avui reinterpretat per joves cuiners, productors i artesans locals, es posa en valor en fires, mercats, jornades i experiències enogastronòmiques que conviden a descobrir el territori amb els cinc sentits.
Amb aquesta empenta, la Ruta del Cister reafirma el seu compromís amb la cuina de proximitat, la sostenibilitat, la innovació i la divulgació de la cultura gastronòmica catalana. Una oportunitat única per posicionar-se com a destinació de referència dins i fora del país.
Podeu trobar el mapa enogastronòmic a la seu dels Consells Comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i de l’Urgell i també a les oficines de turisme d’aquestes tres comarques.