Sarral inaugura l'exposició dedicada al món de les campanes

28/11/2023 Actualitat

Sarral inaugura l'exposició dedicada al món de les campanes

L'última activitat serà divendres 1 de desembre a les 8 del vespre amb la xerrada divulgativa d'aquest patrimoni sonor

El passat diumenge 26 de novembre es va inaugurar Sarral l'exposició "Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà". L'acte es va iniciar amb els parlaments del Sr. Joan Canela, President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Sra. Núria Forn, consellera comarcal de cultura, el Sr. Santi Fornés, alcalde de Sarral, mossèn Andreu Figueras i el Jesús Martínez, comissari de l'exposició.

Després dels parlaments, el comissari va fer una visita guiada a l'exposició formada per una dotzena de plafons, un vídeo sobre les persones que toquen les campanes, una antiga matraca i una petita campana fabricada expressament per a l'exposició, que permet a les persones visitants efectuar i reproduir els tocs manuals. Cal destacar que per aquesta ocasió s'ha restaurat i afegit a l'exposició, la matraca i els carraus que encara es conserven a l'església de Sarral. Aquest instrument consta d'una taula o una caixa de fusta amb diverses peces (martells) que se sostenen en un pont central.

Quan se sacseja l'instrument els petits martells impacten contra ambdues bandes de la taula o caixa de fusta creant un soroll sec i repetit.

S'emprava antigament durant la Setmana Santa en imitació del so de les campanes, ja que aquestes havien d'estar silenciades. S'utilitzava juntament amb el carrau i la maçola (o maça). Algunes matraques, com les de Sarral, no estan formades per martells sinó per plaques que colpegen la placa central.

El 27 i el 28 de novembre s'han programat visites dinamitzades de l'exposició per l'alumnat de l'escola Salvador Ninot. Durant dos dies la canalla de l'escola ha gaudit d'allà més de l'exposició amb l'explicació de com és la construcció, la fosa, la història... Fins i tot han experimentat amb els tocs fent sonar la campana Maria.

L'última activitat serà divendres 1 de desembre a les 8 del vespre amb la xerrada divulgativa d'aquest patrimoni sonor. L'activitat anirà a càrrec de Jesús Martínez, comissari de l'exposició i de l'Antoni Marsal, historiador local i se centraran en el cas de Sarral.

L'exposició "Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà" és una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i que rep el suport dels ajuntaments de la comarca que l'acullen.

L'exposició que fins ara ha tingut un gran èxit de visites ja ha estat a Montblanc, Solivella, Passanant i Belltall, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Les Piles, Conesa, Rocafort de Queralt i Blancafort.