Senyalitzada una nova variant de La Ruta del Cister que passa per Blancafort i Solivella
Senyalitzada una nova variant de La Ruta del Cister que passa per Blancafort i Solivella
El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha senyalitzat una nova variant del GR175, l'itinerari de La Ruta del Cister per fer a peu o en BTT, homologada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb l'objectiu de donar més serveis als senderistes i cicloturistes.
La variant GR®175-6 permet un nou recorregut a l’etapa que va del monestir de Poblet a Vallbona de les Monges. Comença en el p.k. 9,4 a tocar del Mas d’en Llord, passa per Blancafort i Solivella i enllaça de nou amb la ruta principal en el p,k, 14,8 prop del Santuari del Tallat. En total té una longitud d'uns 12,4 quilòmetres, per camins amples que no presenten cap dificultat específica i apta per a tota mena de caminants, ciclistes, cavalls. El paisatge és eminentment agrícola amb conreus de secà, cereals, vinya, ametllers i oliveres, amb algunes zones de bosc d’alzines i pins. A Solivella segueix l’antic camí Ral que unia la Plana de l’Urgell amb el Camp de Tarragona i a l’Edat Mitjana fou un dels més concorreguts i importants de Catalunya; i continua per la carena del Tallat de d'on es gaudeix d’una esplèndida panoràmica de la Conca de Barberà.
La variant GR®175-6 coincideix en trams d’altres rutes senyalitzades pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà com ara El camí rural de Barberà de la Conca al Santuari del Tallat, amb la Ruta de BTT de Blancafort al Santuari del Tallat i amb el tram del GR ® 171 de Forès a Vimbodí per Senan.
A Blancafort hi trobarem l’Alberg municipal que ofereix serveis d’hostatgeria, l’església parroquial de Santa Magdalena (1793-1804), el safareig (1928-1950), la Font (1860) que va portar l’aigua al poble des de la partida del Reguer, l’Antic hospital, Forn Vell i Escorxador, les arcades del Forn Nou, La Cooperativa, centenària, actualment integrada en el complex del Cellers Domenys...
A Solivella cal destacar el Castell dels Llorac (finals s. XV) que conserva part de les muralles, una torre i el gran pati central amb la cisterna que es va aprofitar per adequar-hi el dipòsit d’aigua del poble, l’església parroquial de l’Assumpció de la Mare de Déu (1769-1780), el Museu del Castell i Centre d’Interpretació de l’Arquitectura Renaixentista, el Racó del Càntir, col·lecció privada de més de 1.500 càntirs, la Mostra pictòrica SansArt, amb obres de l’artista local Antoni Sans Masalias, els Vins i caves Sanstravé, el Celler Cooperatiu (1932) obra de l’arquitecte vallenc Joan Vives...
Actes d'inauguració
Aquest estiu es faran dues presentacions per donar a conèixer el recorregut: el 3 d'agost a Solivella i el 10 d'agost a Blancafort.
El 30 de setembre i amb motiu a la Setmana de la Mobilitat, hi haurà una sortida simultània des de Blancafort i Solivella amb una mateixa direcció el Santuari del Tallat, per inaugurar oficialment la variant GR®175-6 de la Ruta del Cister. Aquests actes estan organitzats pels Ajuntaments de Blancafort i Solivella, en col·laboració amb el Centre Excursionista La Xiruca Foradada, l’entitat excursionista de la FEEC cuidadora i promotora del GR175, i la coordinació del servei de turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Per participar-hi, caldrà fer inscripció prèvia.