Un total de 15 establiments de la Conca de Barberà s’adhereixen a la festa ‘Benvinguts a Pagès La Festa’
Un total de 15 establiments de la Conca de Barberà s’adhereixen a la festa ‘Benvinguts a Pagès La Festa’
Un total de 15 establiments de la comarca: 2 explotacions, 7 restaurants, 5 allotjaments i 1 un museu de la Conca de Barberà seran presents a la festa ‘Benvinguts a Pagès La Festa’, que tindrà lloc els propers dies 2 i 3 d’octubre, i que té per objectiu promoure el turisme i la gastronomia del país.
La ruta per la Conca de Barberà inicia amb la visita a un dels cellers de la Ruta del Trepat per conèixer el Trepat, una varietat de cep negra autòctona, i els vins de qualitat de la DO Conca de Barberà. La Conca de Barberà, a més, és l’epicentre de la recuperació d’un cultiu de gran importància històrica, el safrà. Així, els visitants es desplaçaran al Celler Josep Foraster, un celler familiar de Montblanc que produeix vins ecològics d’edició limitada sota la DO Conca de Barberà. S’hi podran tastar els seus vins i cava, alguns dels quals elaborats amb la varietat autòctona Trepat. També es preveu una visita a les vinyes, al celler i al museu d’eines antigues.
La ruta continuarà a l’explotació Aromis de la Conca, a les afores de Montblanc, per conèixer, de la mà d’en Joan, el projecte de recuperació del cultiu del safrà a la comarca, un cultiu ancestral que es va arribar a perdre fa 100 anys. A les seves finques també hi planten diverses herbes aromàtiques. La millor època per visitar Aromis és a la primavera, per les aromàtiques; al setembre, quan es planta el bulb del safrà; o entre octubre i novembre, quan hi ha la floració i la recol·lecta.
En direcció al monestir de Poblet es farà parada a l'Espluga de Francolí per visitar el Museu Fassina Balanyà, una antiga destil·leria d'aiguardent, on també es podrà gaudir d’una degustació de licors artesanals.
Per acabar, es proposa una visita al Monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. L’arribada dels monjos cistercencs a Poblet és fonamental per entendre la implantació de la vinya a partir del segle XII, com també ho va ser l’arribada de l’Orde dels Templers. Ambdues comunitats van transmetre la cultura i la pràctica de la vinya als pagesos de la zona. L’època daurada va arribar als segles XVIII i XIX, quan l’exportació de vi i aiguardent cap al Nord d’Europa i les Amèriques va fer de la vinya un cultiu gairebé exclusiu a la comarca. Però la plaga de la fil·loxera, a finals del segle XIX, va acabar amb aquella època d’esplendor. Aleshores, la Conca de Barberà va ser pionera en la creació de cooperatives vitivinícoles, que avui són un valuós patrimoni d’arquitectura modernista: són les conegudes com les Catedrals del Vi, tal i com les va anomenar Àngel Guimerà.
Aquesta és una ruta que es proposa com a guia o com a inspiració.
A la Conca de Barberà, a l’Espluga de Francolí, es poden reservar habitacions a Villa Engracia, o també es pot reservar allotjament a l’Alberg L’Espluga de Francolí. També es poden reservar habitacions a Cal Maginet, situat a Vilaverd, a la casa Ca l’Esperanso a Sarral o al càmping Serra de Prades Resort de Vilanova de Prades.
‘Benvinguts a pagès La Festa’ és un cap de setmana durant la qual les explotacions de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar els camps, els ramats, les barques i els obradors. Dos dies únics per redescobrir on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que fan els aliments que ens arriben a casa. Una oportunitat per viure una gran experiència i per omplir el rebost comprant directament a pagesos i productors.
Les visites a les explotacions són gratuïtes i s’han de reservar prèviament a través de la pàgina web: benvingutsapages.cat. L'oferta del primer cap de setmana d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries.
Més informació referent a la Conca de Barberà: https://benvingutsapages.cat/participants-2021/#!/comarca/conca-de-barbera