Envelliment Quilòmetre Zero (EQZ)
Contracte Programa 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre el Departament de Drets Socials i Consell Comarcal de la Conca de Barberà en matèria de serveis socials i altres programes relatius al benestar social.
Addenda 1a (2023-2025) del conveni del Contracte Programa2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre el Departament de Drets Socials i Consell Comarcal de la Conca de Barberà en matèria de serveis socials i altres programes relatius al benestar social.
Addenda 2a (202-202) ) del conveni del Contracte Programa2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre el Departament de Drets Socials i Consell Comarcal de la Conca de Barberà en matèria de serveis socials i altres programes relatius al benestar social
Els serveis socials recollits en les fitxes esmentades anteriorment, per les anualitats 2022 i 2023 estan finançades mitjançant el Pla de recuperació, transformació i resiliència (NGEU) que es regeix la normativa europea, estatal i autonòmica i en especial, per l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre i la normativa europea en aquesta matèria.
Envelliment Quilòmetre Zero (EQZ)
La COVID-19 ha tingut incidència en les persones grans perquè ha alterat la manera que tenien de relacionar-se i de viure, tant a casa com als centres assistencials.
Entre altres conseqüències, també ha causat un augment de la solitud no volguda, ja que el confinament ha provocat la manca de relacions socials i una aturada en la part més assistencial, la qual cosa ha suposat un deteriorament físic i cognitiu en moltes d’aquestes persones.
Aquesta situació ha afectat tant les persones grans que viuen al seu domicili com les que conviuen en centres residencials. Les residències per a persones grans han rebut l’impacte de la pandèmia de ple; han patit gairebé un any de confinament, en el qual les persones grans han vist reduïda la possibilitat de sortir a l’exterior i gran part de les activitats del dia a dia.
Davant d’aquesta situació, el Departament de Drets Socials (en endavant, DSO) considera necessari que els territoris puguin desenvolupar plans d’envelliment en l’àmbit local que millorin la qualitat de vida de les persones grans i que potenciïn l’envelliment actiu com a model de socialització, de prevenció i de promoció de l’autonomia personal. Promoure l’elaboració de plans d’envelliment ajuda a potenciar les capacitats de les persones grans perquè mantinguin l’autonomia personal el màxim temps possible. Així mateix, s’ha de disposar d’un mapa dels recursos, tant humans com econòmics i assistencials, que calen a cada territori per poder dur a terme aquests plans d’envelliment actiu. Aquest mapa ha de reflectir la disponibilitat de recursos en l’entorn domiciliari i també en l’entorn residencial, entre d’altres.
Per tots aquests motius, cal elaborar un pla local d’envelliment de quilòmetre zero (en endavant, PLEQZ).
El PLEQZ s’ha de desenvolupar en dues fases. En la primera, l’objectiu és fer una diagnosi de l’envelliment al territori i definir el PLEQZ. En la segona fase, es pretén desenvolupar el PLEZQ a fi de millorar la qualitat de vida de les persones grans: impulsar l’envelliment actiu com a eina d’apoderament social de les persones grans i de prevenció, per retardar l’aparició o l’evolució de la dependència i afavorir que les persones grans siguin independents i actives a la seva llar. La consecució de les dues fases ha de fer que les persones grans gaudeixin d’un envelliment al seu entorn, a casa seva; ha d’abordar la soledat d’aquest col·lectiu; ha de pal·liar els efectes de l’aïllament social d’aquestes persones, i ha d’afavorir-ne la reincorporació en la vida comunitària i millorar el seu benestar.
Accions que cal desenvolupar l’ens local
- Fer actuacions per a la diagnosi i el desenvolupament dels plans locals d’envelliment de quilòmetre zero.
- Cofinançar el percentatge que no cobreix el finançament del DSO.
- Analitzar la situació de les persones grans en el marc de l’ABSS.
- Identificar, en l’ABSS, les xarxes actuals d’organitzacions dedicades a les persones grans i determinar àrees de millora.
- Vetllar perquè en l’elaboració del PLEQZ s’apliqui el criteri d’eficiència en els processos, aprofitant els espais i recursos de què disposa l’ens local, especialment els que estan vinculats a l’acció comunitària per a la inclusió social.
- Vetllar per l’elaboració i els continguts del PLEQZ.
- Definir i consensuar, d’acord amb els criteris d’ordenació del DSO, tenint en compte els diferents agents implicats, l’estratègia per a l’envelliment amb un plantejament de quilòmetre zero. Aquesta estratègia, formalitzada en un pla, ha d’incloure, inicialment i de manera prioritària, les línies interdependents de treball següents:
- Envelliment actiu, atenció a la soledat i acció comunitària, des d’un punt de vista de prevenció i promoció de l’autonomia personal.
- Serveis de proximitat que ajudin a mantenir les persones grans a la seva llar.
- Detecció i atenció a les persones amb dependència.
- Condicions dels habitatges i noves fórmules d’habitatges per a persones grans.
- Participació de les persones implicades.
- Impuls d’accions que posin fi a la bretxa digital en les persones grans.
- Promoció d’accions per combatre el maltractament a les persones grans.
Aquestes funcions s’han de desenvolupar a partir dels aspectes següents:
- Innovació, flexibilitat i millora de l’accés i l’accessibilitat als serveis.
- Atenció integrada i en xarxa.
- Calendari d’actuacions.
- Activitats de seguiment i avaluació del PLEQZ, amb indicadors i un quadre de comandament.
- Col·laborar amb el DSO en la proposta de millores per definir el PLEQZ, tenint en compte la possibilitat de replicar les actuacions del Pla en altres ens locals.
- Lliurar la justificació i informes necessaris per corroborar que s’han dut a terme les accions finançades, així com la justificació que s’han aplicat els fons que s’han percebut en els terminis que s’indiquen a la fitxa i d’acord amb el que estableix l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que regula els fons Next Generation..
- Donar la publicitat adequada al caràcter públic del finançament del programa, l’activitat, la inversió o l’actuació objecte de subvenció, d’acord amb el que preveu l’article 31 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol i l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre
- En totes les accions de difusió hi han de constar els logotips normalitzats del DSO i el logo oficial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència